Bábkatalógus

Világszépe

Print
Hits: 411

Világszépe: Sándor Ágnes

mesejáték 2 részben

Bábszínházra átdolgozta: Jékely Zoltán

Szereplők:

Cár, Cárné, Iván a cárfiú, Világszépe, Csontorjás, Vasorrú bába. Patkó haramiavezér, Tapló és Kova erdei rablók, Udvarmester, Strázsa, Dajka, Kakas, Békák, Krisztályszemű madár, Fergeteg, Mennykő, Mennydörgés, Sólyom, Kutya, Ló, Hóhér, Cethal.

Történet:

A cár fia, Iván, megszökik apja udvarából, hogy megkeresse a csodálatos tündért, Világszépét, akik álmaiban gyakorta megjelent. Útján rablók támadnak rá, de a rablóvezérnek, Patkónak, annyira megtetszik Iván bátorsága, hogy még a Vasorrú bábától is megvédi. A Vasorrútól megtudják, hogy Világszépe a hatalmas gonosz szellem, Csontorjás rabja. Iván Patkóval és viszontagságon keresztül a két barát eléri célját, Iván Világszépét, Patkó pedig Csontorjás kincseit. Csontorjás halála előtt megátkozza Ivánt de Patkó a hű barát életét áldozza, hogy a cár fiát megmentse. A kővévált Patkót azután a Vasorrú bába könnyei oldják fel az átok alól. Közben ő maga is gyönyörű lánnyá változik és a cári udvarban örömben, boldogságban ülik meg Iván és Patkó kettős lakodalmát.

Rendező: Bölöni Kiss István
Darab: Világszépe
Szerzők: Jevgenyij Szperanszkij - Jékely Zoltán
Báb: Bródy Vera
Díszlet: Bródy Vera
Zene: Vass Lajos
Bemutató: 1962. I. 18.
Báb adatok: mintázott, papírmasé fej, olaj, drót alapú fejdísz, fémszálas anyaggal bevonva, selyem díszítéssel, műraffia haj, forgóbotos alapszerkezet, kivarrt filc kezek, selyem, taft, fémszálas tüll
L.Sz.: 2018.1962/01.01.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.