Bábkatalógus

Xénia

Print
Hits: 366

Zenés sportjáték 3 felvonásban

Játékmester: Alpár József

Szobrász: Jakovits József

Szereplők:

Odutov, paleolontógus                           Lázár Gida, Simon Miklós

Xénia, a nagyanyja                                Könyves T. Erzsi

Vera Petrova, műugróbajnok                 Szöllősy Irén

Teleszkov, csillagász                              Levciczky Andor

Rohanszkij, fotoriporter                          Miklóssy Dezső

Dr. Kopogovics                                      Bató László, Galamb György

Múzeumőr                                             Bató László, Óhidy Lehel

Fagylaltárusnő                                       Major Ida

Ápolónő                                                 Györkötös Katalin

A futballmérkőzést közvetíti                  dr. Szilágyi Béla

Továbbá: Szurkolók a Stadionban, kávéházi vendégek, korcsolyázók, kisfiúk

Tartalom:

Odutov tanár, őslénykutató, nagy tekintélyű professzor, a tudományos élet büszkesége. Alig alszik, csak könyvei között él, íróasztalához láncolja magát, a napi élet hullámverése csak mint távoli, elhaló csobogás jut el hozzá. Arca viaszsárga a szobalevegőtől, nem jár sehová, csak az őslények világa érdekli.

Nos, ez az élővilágtól elrugaszkodott szobatudós barátja unszolására nagynehezen rászánja magát arra, hogy kimenjen a Dinamó-Spartacus labdarugó-mérkőzésre. Persze úgy öltözik fel a szokatlan kirándulásra, mintha expedicíóra utaznék: bundába bugyolálja magát, óvja a meghüléstől és ott kinn, a sportért hevülők sok-tízezres tömegében a láz ráragad Odutovra is: lelkesen szurkol, bíztatja a játékosokat és addig-addig hadonászik, amíg esernyőjével alaposan fejbever, egy csinos ifjú nőt. A szegény fejbevágott hölgy igazán jóképű, fess, széparcú lány… Kínos ügy nagyon.

Milyen következményekkel járhat az a fura eset, hogy egy munkájába feletkezett, az élet örömeivel szemben érthetetlenül álló őslénykutató drukkolás közben fejbevág egy szép ismeretlen nőt?

Sok mindennel. Barátja rövidesen bemutatja Vera Petrovnának, a híres toronyugrónőnek, annak a nőnek, akit fejbekólintott eléggé vastagnyelű esernyőjével. Vera rögtön megtetszik neki de érzi, hogy csak akkor imponálhat egy toronyugró nőnek, ha ő is sportol. Lázasan nekilát a sportolásnak. Még fürdőkádban is gyakorol, - vajjon meddig bírja ki a víz alatt, lélegzetvétel nélkül? Megjelenik az ugrótoronynál, műugrást gyakorol. Leveti magát, - ájultan kerül ki a vízből, amikor kivonszolják a partra. Odutov most már fék nélkül sportol, balszerencsés próbálkozások nem szegik kedvét, nem csüggesztik el. Kimegy a korcsolyapályára, pedig a jég kínosan síkos, tanul sízni, futballozni, röplabdázni. Ugyanazzal a   eltökéltséggel, hogy az előtt csaj az őslények kutatásának szentelte életét, - most a sportnak él. Kitárul   előtte minden csábjával a testet üdítő sportolás minden öröme: kutatószobájában,

az őslények szomszédságában   a vívást gyakorolja. Lakásban tornázik, mert persze felszerelésről gondoskodik, - és egy ragyogó tornászmutatványt látunk. Csak a bábművészet képes ezt a produkciót színpadon bemutatni, ahol a mozgásnak korlátlanok a lehetőségei. Odutov a nyújtón pompásan megcsinálja a haskelepet és az óriáskört.

Így járt egy tudós, ha elvetődik egy labdarugó-mérkőzésre. Egyszerre két szenvedély hatalmasodik el rajta: a szerelem és a sport. Még a féltékenység ördöge is kikezdi őt. Verának van már udvarlója: s a vetélytársat le kell győzni. Amikor megtudja, hogy az illető kapus a sebészek futballcsapatában, elhatározza hogy csatár lesz, és gólt rúg Vera kérőjének A meccset televízión is közvetítik; Odutov rúgja a győztes gólt.

Az izgalmas és humoros jelenetek során kiderül, hogy Vera megszerette Odutovot, akiről csak annyit tud, hogy szenvedélyes sportember. És éppen ez a baj. Verát nemcsak a sport, de a tudomány is érdekli. Egyetemre jár, rövidesen épp az előtt a bizottság előtt vizsgázik, amelynek Odutov is tagja. Ígyhát Vera tudományos érdeklődése sem akadály. A sport az első gól, a tudomány a második – Így 2:0 az ifjú pár boldogsága javára.

Rendező: Szegő Iván
Darab: 2:0 a javunkra
Szerzők: V. Poljakov
Báb: Gábor Éva
Díszlet: Gábor Éva
Zene: Bágya András
Bemutató: 1953. XI. 24.
Báb adatok: mintázott, papírmasé fej, olaj, alsó ajak rugós bekötéssel alulról mozgatható, vonal haj, drót szemüveg, fém gomb szemek, gapitos alapszerkezet, mintázott, papírmasé mellkas, szövet ruha, mintás vászon kötény karok a ruhán keresztül benyúlva pálcával működnek, vászon kezek,
L.Sz.: 2018.1953/11.01.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.