Bábkatalógus

Goembo

Print
Hits: 359

Szereplők:

Bair, pásztor                          Lázár Gida

Gombo, nagybátyja               Bató László

Vándor                                   Galamb György

Galszán, gazda                       Leviczky Andor

Felesége                                 Könyves T. Erzsi, Györkös Katalin

Ceren, öregember                  Óhidy Lehel

Janzsima, a leánya                 Szöllősy Irén

Bíró                                        Lázár Gida

Láma                                      Dalmady Géza

Történet:

  1. felvonás.

Bair, a szegény pásztorlegény, három évi szolgálat után elhatározza hogy visszatér nagybátyja jurtájába. Gazdája, a gazdag Galszan, sokalja járandóságát, a 16 ezüstöt s , avaszkodással csak két-két pénzt fizet ki néki. Mikor Bair követeli bére teljes összegét, szolgáival kidobatja jurtájából.

Az eszméletlen Bairra a Vándor talál reá – egy bölcs öregember – s egy bottal ajándékozza meg, amely majd elvezeti Bairt az aranynyárfához, melynek tövében a csodálatos fazék van elásva: kétszeresen ad vissza mindent. Amit belédobnak. Bair megleli a fazekat, de meg se tudja mozdítani. A puszta felől egyszerre rémült jajveszékelést hall: egy fiatal fut feléje, nyomában egy hatalmas farkas. Bair megküzd a farkassal, agyonüti. A fiúnak megtetszik a lány, a lánynak a fiú. Közben megérkezik a lány apja is. Ceren, éppen Galszanhoz hajtja egyetlen  kecskéjét adóság fejében. Bair másik kecskét, új gúnyát ajándékoz néki, a fazék jóvoltából. Mikor elválnak, Janzsima – a lány – virágot nyújt át Bairnak. S most már a fiú se érzi nehéznek a fazekat: könnyebb az, mint a madártoll.

II: felvonás

Galszán és felesége, felháborodva tapasztalják, hogy a szegények, kiket eddig nyakló nélkül uzsorázhattak, feléjük se néznek kölcsönért. Megtudják, hogy Bair segíti jómódhoz a szegényeket. Galszan ravasz cselt eszel ki: megvásárolja Ceren kopott gyúnyáját, maga húzza fel s Bair jurtájába megy. Bair hazaérkezik, közelben rejtőzködő szolgáival elfogatja és indul, hogy a bírónál magáénak ítéltesse a fazekat.

III. felvonás:

    A bíró nem hajlandó ingyen Galszan javára ítélkezni: a hókusz-pókusz, mely az ítélkezést megelőzi, csak arra jó, hogy minél több pénzt húzasson ki Galszan zsebéből, S ez sikerül is. Viszont a fazék Galszáné.

Bair azonban bosszút esküszik: elhatározza, hogy a fazekat örökre bezárja. Csak egy hiba: a varázsszót elfelejtette. Rá se hederít a készülő viharra: indul, hogy megkeresse a Vándort. Janzsima kíséri el a veszélyes útra. Közben Galszan és felesége éjt nappá téve a fazék mellett ülnek és gyűjtik az aranyat. A szegények, az időközben haztért Bairral és Janzsimával elhatározzák, hogy leszámolnak Galszannal. De mire a díszes jurtához érnek, már a bírót is ott találják. A szegények tömege láttán a két veszekedő pénzes-zsák egyszeribe kibékül, s hogy többségüket biztosítsák, maguk ugrálnak be a fazékba. S mikor mind benne vannak: Bair kimondja varázsszót, mely a fazekat örökre bezárja.

Bair és társai mélyen a földbe ássák a fazekat. Akik benne vannak, azokért úgyse kár, a fazékra pedig dolgos embernek nincs szüksége: munkából terem a jólét s nem a csodából. Bair és Janzsima lakodalma egyben az elnyomóitól megszabadult nép örömünnepe is.

Rendező: Szegő Iván
Darab: Csodafazék
Szerzők: P.G. Malrajevszkij - Szegő Iván - Mészöly Miklós
Báb: Gábor Éva
Díszlet: Gábor Éva
Zene: Ránki György (Kossuth-díjas)
Bemutató: 1951. V. 12.
Báb adatok: Gapitos, pálcás báb, mintázott papírmasé fej, olajjal festett, zsinór bajusz, szakáll, haj, fejben kialakított szilikon cső, pipázáshoz alulról fúj füsthöz, gapitos alapszerkezet, fenyő vállfa, mintázott papírmasé mellkas, fa szerkezetes karok, faragott fa kéz, vászon alapruha, szalag díszítéssel, vászon köpeny.
L.Sz.: 2018.1951/05.04.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.