Bábkatalógus

Diótörő

Print
Hits: 431

Diótörő

zenés pantomim – és bábjáték, két részben

Rendező munkatársa: Kalmár Éva

Zenei felvétel: Moszkvai Nagyszínház zenekara, vezényel: G. Rozsgyesztvenszkij

Szereplők:

Stahlbaum tanácsos                                              Csajághy Béla – Frigyes Hugó

Sthlbaumné                                                              Vadnay Tünde – Román Kati

Marika                                                                        Demeter Sára – Kazinczy Ildikó

Frici                                                                              Turcsányi Erzsébet – Kazinczy Ildikó

Nagymama                                                               Simándi Anna – Vadnay Tünde

Drosselmeyer nagybácsi                                      Dinnyés István – Csajághy Béla

Unokaöccs és Diótörő herceg                            Domokos Béla – Korzsényi Tibor

Egérkirály                                                                   Horváth Károly – Magyar Attila

Arny- és tárgyjátékok                                           Frigyes Hugó – Magyar Attila

Továbbá: Bagoly, babák, Drazsé tündér, egerek, katonák, Dobos mackó, Kínai, ördögök, Teve, táncosnők, Polichinelle, Madame Gigogne, delfinek, halak, mézeskalács- figurák, csillagtündérek stb.

A Bábszínház előadásában a balettszínpadról – de az irodalomból is – jól ismert történetnek a bábművészet műfaji eszközei újszerű megjelenési formát adnak. A báb-diótörő nem egyszerűen csillogó és meghatározó karácsonyi mese, hanem a gyermeki igazságérzet és felnagyító képzelet megelevenedő játéka, amely az önfeláldozás és bátorság győzelmét hirdeti a gonoszság erői felett. A legkülönbözőbb animációs- és bábtechnikák (maszkok, árnyak, botos, pálcás és mechanikus bábok, mozgó díszletek, fényhatások) éppúgy e mondanivalót szolgálják, mint a hol megnövő, hol kicsire törpülő figurák arányainak váltakozása, az álomképek áttűnéseire emlékeztető alakváltozások sorozata.

  1. felvonás:

A Stahlbaum család karácsonyestjén kezdődik a történet, valahol egy német kisvárosban, a múlt században. A gyermekek, Marika és Frici izgatottan várják az ünnepi ajándékokat, amelyekkel a szülők és a család ezermester jóbarátja, Drosselmeyer tanácsos elárasztják őket. Drosselmeyer erre az alkalomra pompás várkastélyt barkácsolt, amelynek lakóit egy szerkezet mozgatja. Frici egy idő után elunja ezt a játékot, és egy gumiegérrel ijesztgeti kishugát. Új vendég érkezik: Drosselmeyer unokaöccse, aki különös ajándékot hoz, egy diótörő fababát. Bácsikája segítségével el is játssza a gyermekeknek, hogyan változott át ilyen csúnya diótörő-bábuvá a hajdani szép ifjú herceg: megharapta bosszúból a gonosz Egérkirály. Marika most már szeretettel dédelgeti a nagyállú játékfigurát, kendőjével karját is felköti, mert azt kirántotta civódás közben vásott Frici bátyja. Leszáll az este, a gyerekeket a szülők aludni küldik: Marika éjféltájban visszalopózik játékaihoz. De a félhomályban megrémül, könyökével betöri a vitrin üvegét. A kislány a fájdalomtól elalél, s most úgy látja: a fenyőfa megnő, a sok játékszer megelevenedik. A sötétből előront a gonosz Egérkirály, és hadával megtámadja a karácsonyfa mézeskalács-figuráit, a vitrin játékait. Diótörő rokkantan is harcba száll ellenük – de hiába küzd hősiesen. Végül is Marika erőt vesz félelmén és elkergeti az egereket. Diótörő megmentőjét, a babává kicsinyedett Marikát a karácsonyfa óriásira növő ágain át csillag-gondolához vezeti. Felröppenve nagy utazásra indulnak.

  1. felvonás:

A csodás éjszaki utazás Diótörő birodalmába vezet, de a csillogó várkastély udvarán nem tudnak leszállni. Hóviharba kerülnek, majd a bagoly képében megjelenő Drosselmeyer újra meg újra próbára teszi őket, egyre messzebb hajtva el a csillaghajót. Különböző – spanyol, arab, orosz, kínai, francia – játékszerek megelevenedő világába kerülnek most, majd viharos tengeren kell átkelniük. Végül mégis megérkeznek a hercegi kastélyba, ahol Diótörő családtagjai és Marika időközben udvarhölggyé vált babái kitörő örömmel fogadják az érkezőket. Az egymásratalálás ünnepségét azonban az Egérkirály új támadása kettétöri. Egérhadai elfoglalják a kastélyt, de akkor Diótörő életre-halálra menő párviadalban legyőzi ádáz ellenfelét. Az Egérkirály pusztulásakor Diótörő gyönyörű herceggé változik át, aki az ifjú Drosselmeyerre hasonlít. A herceget ujjongva ünneplik a palota lakói, és hódolva körül táncolják a virágtündérek. De ők egyúttal el is választják Marikától: a csalódott kislány elmenekül a fényes mulatságból. Diótörő herceg megkeresi és visszaviszi mind úrnőjét, mind menyasszonyát a mesepalotába. Óriási lakodalmi torta tetején áll már az ifjú pár, s az útitársak ünnepi menetben hódolnak elöttük.

Hajnalodik, a csillag-gondola visszaszáll a fenyőfa csúcsára. A gyógyultan ébredező Marikát az aggódó család veszi körül. Megérkezik Drosselmeyer és unokaöccse is, s hozzák Marika megjavított játékszerét. A kislány boldogan öleli magához a megszépült Diótörő bábut.

Rendező: Szőnyi Kató
Darab: Diótörő
Szerzők: Pjotr Csajkovszkij - E.T.A. Hoffmann - Szilágyi Dezső
Báb: Bródy Vera - Koós Iván
Díszlet: Koós Iván - Bródy Vera
Zene: Pjotr Csajkovszkij
Bemutató: 1978. XII. 23.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.