Bábkatalógus

Ifjú

Print
Hits: 294

A sárkány

Szereplők:

Mesélő                                        Darvas Iván (hang)

                                                       Kárpáti Gitta (mozgás)

Sárkány                                       Galamb György

Lancelot                                      Háray Ferenc

Charlesmagne                          Leviczky Andor

Elza                                               Kalmár Éva

Polgármester                            Ősi János, Cser Tamás

Henrik                                          Hetey László

2 takács                                       Ősi János, Hetey László

Sapkakészítő                             Dalmady Géza

Kovács                                         Leviczky Andor

Elza barátnői                             Fóthy Edit, Turcsányi Erzsébet

Irnok                                            Turcsányi Erzsébet

Kertész                                        Leviczky Andor

Polgár                                          Dalmady Géza

Polgárasszony                          Turcsányi Erzsébet

Ifjú                                                Kárpáti Gitta

Kandur                                        Fóthy Edit

Utcai árus                                   Dalmady Géza

Börtönőr                                     Ősi János

Tartalom:

Előjáték:

A mesélőtől megtudjuk a történet előzményét. Lancelot, a hivatalos sárkányölő Dragoniába indul, hogy a századok óta ott zsarnokoskodó sárkánnyal megküzdjön. A sárkánynak idén Elzát, Charlesmagne könyvtáros lányát kívánják feláldozni.

  1. rész

Lancelot lovag Charlesmagne házába száll meg, és döbbenten veszi tudomásul, hogy Elza ellenkezés nélkül kész a halálra. Rövidesen a sárkány maga jön el vendégségbe. – ezúttal egy barátságos öreg úr álarcában. Lancelot kihívja párbajra, és a sárkány, saját régi rendelete következtében, kénytelen kiállni a lovaggal.

Az idegbajos polgármester felkeresi Lancelotot és megpróbálja a párbajról lebeszélni. Néhány polgár a közvélemény képviselőjeként támogatja törekvését, dicshimnuszokat zengve a sárkányról. Henrik, a polgármester fia és a sárkány lakája átadja ura parancsát: a polgárok felfegyverezzék fel a lovagot.

Másnap reggel Henrik a sárkány parancsára Elzát akarja rábeszélni, hogy ölje meg a lovagot, Lancelotnak pénzt kínál fel, hogy visszalépjen, de a lovag hajthatatlan.

A polgármester és a városatyák egy borbélytányérral és nádbuzogánnyal szerelik fel a párbajra. Az ünnepélyes jelenet végén megjelenik maga a sárkány: le akarja beszélni a lovagot, hogy szolgalelkű polgárként életét kockáztassa. Elza szerelme bátorságot önt Lancelotba. A leány megtagadja a sárkány parancsát, nem hajlandó végezni Lancelottal.

Lencelot négy kézművessel találkozik. A két takács repülő szőnyeggel ajándékozza meg, a sapkakészítő láthatatlanná tévő süveggel, a kovács karddal. Lancelot tudja már, hogy nincs egyedül, harcra hívja a sárkányt.

  1. rész

A sárkány is hadba indul, de előbb még ünnepélyesen felvonul a város népe előtt.

A polgárok a városháza tetején gyűltek össze. Tanúi lesznek a küzdelemnek, melyben Lancelot legyőzi a sárkányt. A polgárok látván a harc kimenetelét, a sárkány ellen fordulnak. De a lovag is halálos sebet kapott, és a szamárháton elhagyja a várost. A hű kandúr kíséri csak útjára. A polgármester és fia magához ragadja a hatalmat.

Egy hónappal a sárkány legyőzése után Dragónia vadonatúj elnöke, - hajdani polgármester – úgy véli, itt az ideje, hogy Elzát feleségül vegye. Megmagyarázza a Charlesmagnenak, hogy ha nem támogatja óhaját, bebörtönzi barátait.

A városháza dísztermében a menyegzőre készültek. Sorbán bevonulnak a vendégek, Elzát is bevezetik. Elza nem akar engedelmeskedni. Leleplezi az állítólagos sárkányölő polgármester hazugságait, de hiába. A házasságot megkötik, a polgárok pedig ugyanolyan szolgalelkűen hajlonganak az elnök előtt, mint nem is olyan régen a sárkány előtt. Az utolsó pillanatban jelenik meg a felgyógyult Lancelot, barátaival, a börtönből kiszabadított kézművesekkel. Legyőzik az őrséget és elfogják a polgármestert fiával együtt.

Utójáték:

Lancelot szeretne tovább üdüni, újabb sárkányokat legyőzni, de a Mesélő közbelép: a lovagra más, nehezebb feladat vár. A polgárokból kell kiűzni a sárkányt. – hogy újra emberek legyenek.

Rendező: Szőnyi Kató
Darab: A sárkány
Szerzők: Jevgenyij Svarc - Kardos G. György
Báb: Bródy Vera
Díszlet: Koós Iván
Zene: Láng István
Bemutató: 1967. X. 22.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.