Bábkatalógus

Pipóc udvari bolond (mechanikus bravúrbáb verzió)

Print

Mesejáték két részben

Szereplők:

Király                                                                    Magyar Attila

Királyné                                                               Farkas Éva

Csipkerózsika, a lányuk                                 Olasz Etelka

Királyfi, a kérője                                              Knapcsik József

Pipóc, udvari bolond                                     Németh Tibor

Első külországi herceg                                   Török László

Második külországi herceg                          Magyar Attila

Időapó                                                                Török László

Mindigjó tündér

Időapó lánya                                                     Olasz Etelka

Bűbájoló tündér

Időapó lánya                                                     Farkas Éva

alakváltásai:

Öreganyó, Sárkány, Napmadár, Lidérc,

  1. rész

Rózsa királynak kislánya születik. A király és a királyné ez alkalommal vendégségbe hívják Mindigjó tündért, aki szépségével és jósággal ajándékozza meg a kis Rózsikát. Hivatalanul megjelenik Mindigjó tündére, Bűbájoló tündér, aki egy rózsaágat akar ajándékba adni. A király és a királyné gőgösen visszautasítják a számukra hitványnak tűnő ajándékot. A sértett Bűbájoló haragjában megátkozza az újszülöttet: eljegyzése napján aludjon el száz évre.

Az eljegyzés Rózsika tizenötödik születésnapjára van kitűzve. Kérőként megjelenik Szívország királyfia, akinek Rózsika oda os ígéri a kezét, Bűbájoló tündér azonban résen van, s Mindigjó testvérét bezárva, kihallgatja a szerelmesek beszélgetését, s a királyfit koldussá varázsolja.

A király színe előtt két külországi herceg megküzd Rózsika kezéért. Az utolsó pillanatban belép a Királyfi, s kard nélkül is legyőzi az előző diadal győztesét. A király neki, a rongyos koldusnak nem adja leányát, és Rózsika könyörgése ellenére is bedobatja a kútba. Hírtelen megjelenik öregasszony képében Bűbájoló tündér, és egy rózsaágat nyújt a királylánynak, hogy azzal húzza ki szerelmesét a kútból. A rózsaág tüskéjének szúrásától azonban elalszik, s vele együtt az egész királyi család. A palotát rózsalugas szövi be.

A királyfit Mindigjó tündér húzza ki a kútból, s tudatja vele, hogy a bűvös ólom száz esztendejének gyors lepergéséhez apjuk, az Időapó segítségére lesz szüksége. A rózsalugas szétvágásához pedig bűvös kardra, amit Bűbájoló őriz. A királyfi Pipóc udvari bolonddal együtt elindul. Mindigjó tündér két hajszálát adja nekik, amelyek baj esetén a segítségükre indul.

II.rész:

A királyfi és Pipóc megérkeznek az öreg Időapóhoz, aki, hogy az idő kerekét gyorsabban tudja forgatni, megkéri a királyfit, hozzon neki a fiatalító forrás vizéből. A királyfi útnak indul.

A forrás vizét egy nagy madár képében Bűbájoló tündér őrzi. Mindigjó tündér hajszálának segítségével azonban sikerül vízből szerezniük. Indulnak tovább.

A varázskardot most lidérc képében őrzi Bűbájoló, de bűvös hajszál ismét segít.

A visszaúton, az elvarázsolt erdőben Bűbájoló Sárkánykígyó képében támad rájuk, de a királyfi, kardjával megvédi magát.

Bűbájoló ismét öregasszony képében, fondorlatosan kicsalja a királyfitól a fiatalító vizet. Mégsincs baj, mert Pipóc is megtöltötte kulacsát a forrásnál.

Időapó, a víztől megfiatalodva lepergeti a száz évet az idő kerekén.

A királyfi és Pipóc hazafelé indul.

A varázskard segítségével szétvágja a palotát beborító rózsalugast, és felébreszti az alvókat. Bűbájoló utolsó kísérletét, hogy bosszút álljon, Időapó fékezi meg. Mindigjó tündér bocsánatot kér nővéri számára, aki nem rossz, csak megsértették. Az ellenségek kibékülnek, a királyfi és Rózsika egybekelnek.

 
 
Rendező: Deák István
Darab: Csipkerózsika
Szerzők: Jakob Grimm - Ignácz Rózsa
Báb: Koós Iván
Díszlet: Koós Iván
Zene: Patachich Iván
Bemutató: 1983. XII. 31.
Báb adatok: Mechanikus, körbeforgó báb
L.Sz.: 2024.1983/12.05.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.