Bábkatalógus

Buckingham herceg ( Anglia minisztere)

Print
Hits: 956

A három testőr

Kalandos bábjáték 3 felvonásban.

Athos: Elekes Pál

Porthos: Balajthy Andor

Aramis: Háray Ferenc

d’Artagnan, gascognei kisnemes: Bánffy György

XIII. Lajos francia király: Kovács Gyula

Ausztriai Anna (Lajos király felesége): Zsillei margit

Buckingham herceg, Anglia minisztere: Kaszás László

Milady: Szőnyi Kató

Bonacieux, udvari főétekmester: Gonda István

Bonacieuxné, a királyné társalkodónője: Balogh Klári

Rohan herceg, a főnemesi párt vezére: Kiss István

Komorna, Milady szolgálatában: Nijinsky Tamara

Lille város hóhéra: Kerti Sándor

Hajós: Lázi István

Asszisztens: Csutorás Márta

Koreográfus: Szalay Karola

Szobrász: Jakovits József

Richelieu bíboros, francia miniszter – Mousqueton, d’Artagnan szolgája – Kocsmárosné – Tréville, a muskétás testőrszázad parancsnoka – Buckingham herceg titkára – Angol orvos – Az orvos segédje – Dubreil, hugenotta kapitány – Benigna nővér.

Bíboros macskája – Mosqueton lova – A kocsmárosné malaca és a többiek.

A játék helyszíne:

a párizsi Louvre, királyi kastély

az akasztódomb

Lille környéke,

a calaisi rév,

Buckingham herceg londoni palotája

az ostromlott bástyatorony La Rochelle mellett

vidéki várkastély, kocsma, stb.

idő:1628.

Történet:

Athos, Posrthos, Aramis – a szabadon szárnyaló képzeletnek ez a három jókedvű, merész és minden akadályon áttörő hőse nemzedékek óta gyönyörködteti az olvasók százezreit. Dumas, a romantikus irodalom francia nagymestere, a híres három testőrben örökéletű szobrot állított a férfias hűségnek, bátor kalandvágyának és a önfeláldozó szerelemnek.

            Az Állami Bábszínház színpadán most Erdődy János verses feldolgozásában megelevenednek Dumas halhatatlan romantikus regényének tollaskalapos, villanókardú hősei: a három testőr, d’Artagnan barátjuk és XIII: Lajos francia király udvarának mozgalmas élete. Húsz csillogó színpadi képben pereg az izgalmas kalandok, megható és kacagtató jelenetek tarka sorozata. Udvari bál, elhagyott bástyatorony ostroma, az állam-miniszter dolgozószobája, hajók versenyfutása a nyílt tengeren, kastély-börtön, kocsma, amelyben egy szál testőrkard vív csatát kilenc fegyveres ellen, - a romantika száz színe teszi elevenné és színessé „A három testőr” előadását. A mocsoktalan pengével nyíltan küzdő becsület és a palotafolyosók homályában rejtőző cselszövés vívja élethalálharcát a színpadon. Az okos Athos, a medveerejű Porthos, Aramis a vidám költő, mellettük a félelmet nem ismerő d’Artagnan és hűséges, bölcs szolgája, Mousqueton kalandjai fonódnak egybe a mese szálán Bonacieuxné édesbús szerelemi történetével, Richelieu bíboros politikai kártyajátékával, Milady sötét cselszövéseivel, Ausztriai Anna és Buckingham herceg szerelmének drámájával. Minden kockán forog a királyné ellopott hétgyémántos nyakláncáért folyó halálos küzdelemben, - a győzelmet csak a férfias helytállás, kalandos bátorság és tiszta szív szerezheti meg: Athos, Porthos, Aramis és d’Artagnan örökké emlékezetes dicsőséges harca.

(eredeti szóróanyagról)

Rendező: Kersztész László
Darab: A három testőr
Szerzők: A. Dumas - Erdődy János
Báb: Gábor Éva
Díszlet: Gábor Éva
Zene: Ránki Görgy ( kossuth- díjas)
Bemutató: 1954. III. 26.
Báb adatok: Gapitos, pálcás báb ,mintázott papírmasé fej, olaj, zsinór haj, gapitos alapszerkezet, mintázott, papírmasé mellkas, selyem, csipke, faragott fakéz, díszes fa kard
L.Sz.: 2017.1954/03.02.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.