Bábkatalógus

Török harcos

Print
Hits: 811

Kinizsi Pál

Írta: Tatai Sándor

Szereplők:

Mátyás Király                                        Bató László, Galamb György

Magyar Balázs, Mátyás vezére            Leviczky Andor

Magyar Jolánka, a leánya                    Szőllősy Irén

Kinizsi Pál                                            Simon Miklós

Öreg Kinizsi                                          Miklóssy Dezső

Orsik, dajka                                         Könyves T. Erszi

Bujkó, a király lustája                          Varga D. József

Holubán, zsoldos vezér                      Dalmay Géza

Titusz, hetyke vitéz                             Lázár Gida

Öreganyó                                            Györkös Kató

Ajtónálló                                              Szilágyi Béla

Császár                                               Galamb György

Császárné                                           Major Ida

Apród                                                  Szakály Márta

Továbbá: lantosok, vadászok, magyar katonák, janicsárok, zenészek

Történet:

A magyar nép hagyományként őrzi Mátyás király dicsőséges tetteit, de megőrizte a molnárlegényből lett vitéz hadvezérnek, Kinizsi Pálnak nevét és emlékét is.

            Az Állami Bábszínház Kinizsi Pál című történelmi mesejátékával bemutatja Kinizsi Pál és Mátyás király találkozását, Kinizsi dicső haditetteit a Podjebrád király ellen vívott csatában és törökök elleni küzdelemben.

            A történet Kinizsi Pál apjának malmában kezdődik, ahol Pál, a nagyerejű, fiatal molnárlegény találkozik a vadászat közben megszomjazott királlyal és kiséretével. Kinizsi találkozik Mátyás király egyik vezérének; Magyar Balázsnak a lányával, Jolánkával, akibe bele is szeret,

            Holubán, a király zsoldos-vezére nem nézi jó-szemmel Pál és Jolánka vonzalmát, mert ő szerette volna feleségül venni Jolánkát.

            A királyi vendégek megcsodálják Kinizsi Pál erejét. A király biztatja, hogy álljon be a híres Fekete Seregbe. Pál elindul Buda felé….

            Mátyás király felveszi Kinizsit seregébe és Magyar Balázs mellé rendeli. Pál boldogan veszi kezébe a fegyvert és a támadó Podjebrád király elleni csatában hamarosan kitűnik vitézségével. Jóllehet a féltékeny Holubán agyafúrt módon megvádolja a királynál Kinizsit, azonban Mátyás király a bátor vitézt, Kinizsit megjutalmazza, s a török ellen küldi, egyidejűleg megkéri Pál részére Magyar Jolán kezét.

            Magyar Balázs a kérelmet megtagadja.

            Kinizsi félelmetes nevét megismerik nemcsak a németek, de a déli határokon kalandozó törökök is, akiken fényes győzelmet arat. Mátyás király közben az osztrák császárral hadakozik. Holubán elárulja királyát és csellel elfoglalja az egyik várat, amelyben Jolánka élt, s Jolánkának az osztrák császár egyik unokájával kötendő kényszerházassága révén azt akarja elérni, hogy Magyar Balázs – Jolánka apja – hagyja cserben Mátyás királyt és álljon a császár mellé. Ördögi terve már-már sikerül, de Bujkó, aki szintén otthagyta a molnáréletet és a király udvarába szegődött, felfedi az árulást, s Kinizsi Pál seregével a vár ellen indul. A palotában már készülnek az esküvői szertartásra, amikor Kinizsi rajtaüt a váron. Kiűzi a császárt és katonáit. Holubánt pedig méltó halállal bünteti. Időközben Mátyás király serege is megérkezik a várhoz, Pál feleségül veheti Jolánkát.

Kinizsi szerepében a bátor, erős, hazájátszerető, néphez hű, egyszerű embert látjuk, aki egész életét a nép szolgálatába állította, s dicsőséges pályája csúcsán sem feledkezett meg azokról, akik bíztak benne: a jobbágyokról, a hazáért küzdő vitézekről.

            Az Állami Bábszínház ezzel az első magyar történelmi tárgyú bábdarabbal új állomáshoz érkezett.

(eredeti szóróanyagból)

Rendező: Bod László - Lázár Gida
Darab: Kinizsi Pál
Szerzők: Tatay Sándor
Báb: Bod László
Díszlet: Varga Mátyás
Zene: András Béla
Bemutató: 1954. IV. 4.
Báb adatok: Gapitos, pálcás báb, mintázott, papírmasé fej, olaj, vászon turbán, műraffia skalp, gapitos szerkezet, mintázott, papírmsé mellkas, vászon, szövet ruha, drótos, filc kezek
L.Sz.: 2017.1954/04.04.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.