Bábkatalógus

Aladdin

Print
Hits: 338

mesejáték 3 felvonásban

Személyek:

Aladdin                                                Háray Ferenc

Szultán                                                Miklóssy Dezső

Emine, a Szultán lánya                       Havas Gertrud

Nagyvezír                                            Simándy József

Uzsorás                                               Miklóssy Dezső

Varázsló                                              Simándy József

Badar, a nagyvezír fia                         Balathy Andor

Szolgáló                                               Szöllősy Irén

Aladdin édesanyja                          Bánd Anna

Dzsinn                                                  Szőnyi Kató

Törénet:

A szegény özvegyasszony, s fia, Aladdin, szőnyeg- és selyemszövésből élnek. A Szultán Nagyvezíre két testvérével, az Uzsorással és a Varázslóval együtt a nép nyakán élősködik.

Az Uzsorás veszi át Aladdinék áruját, de nem fizet érte semmit Aladdin véletlenül összetalálkozik a Varázslóval, aki megtalálta a Fáraók kincsét, s a csodalámpáért Aladdint küldi a barlangba. A lámpát magához veszi a fiú, de a Varázsló – épp kapzsisága és gonoszsága miatt – nem jut a lámpához. A csodalámpa Dzsinnje, a ki a föld kibányászatlan gazdagságát őrzi, megmenti Aladdint. A Nagyvezír meg akarja szerezni a Szultán leányát a fia számára feleségül, tervét azonban meghiúsítja Aladdin, aki szereti a leányt és megkéri a kezét. A Szultánnak néhány drágakövet ad azokból, amelyeket még a barlangból hozott fel, a Szultán erre hozzáadja a leányát. A jóságos Dzsinn szép palotát ad Aladdinnak, s a fiatalok boldogan élnek mindaddig, míg a három gonosz testvér el nem határozza, hogy elpusztítja Aladdint. A Varázsló csellel hozzájut a csodalámpához, elraboltatja a Szultánlányt és a sivatagba viteti. Aladdin harminc napi haladékot kap, hogy megtalálja a leányt. Addig édesanyját a Szultán tömlöcébe veti.

Aladdin a sivatagban megtalálja feleségét, s a visszaszerzett lámpa segítségével épségben hazajut feleségestől, anyját megszabadítja. Ekkor azonban Uzsorás álruhában lopódzik házába, hogy életére törjön. Aladdin leleplezi a gonosz összeesküvőket, s valamennyi összeesküvőt, a nép nyakán élősködő Szultánt, Varázslót, Uzsorást, Nagyvezírt börtönbe vetik. A Dzsinn megmutatja a jövő útját, Aladdin feladatát: munkával kell felhozni a földből a természet kincseit, hogy a népet a boldogulás felé vezethesse.

Rendező: Körmöczi László
Darab: Aladdin és a csodalámpa
Szerzők: Körmöczi László dr.
Báb: Bod László
Díszlet: Gábor Éva
Zene: Maros Rudolf
Bemutató: 1950. II. 18.
Báb adatok: Kesztyűs báb, mintázott, papírmasé fej, tempera, fonal haj, prespán alapú, vászonnal bevont kalapka, bojttal, kesztyűs alapzsák, drótos, filc kezek, kivarrt lábak textillel bevonva, vászon, selyem köpeny, festett, mintás, felső, zsinór díszítéses mellény
L.Sz.: 2017.1950/02.01.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.