Bábkatalógus

Uzsorás

Print
Hits: 393

mesejáték 3 felvonásban

Személyek:

Aladdin                                                 Háray Ferenc

Szultán                                                 Miklóssy Dezső

Emine, a Szultán lánya                        Havas Gertrud

Nagyvezír                                             Simándy József

Uzsorás                                                Miklóssy Dezső

Varázsló                                               Simándy József

Badar, a nagyvezír fia                          Balathy Andor

Szolgáló                                               Szöllősy Irén

Aladdin édesanyja                                Bánd Anna

Dzsinn                                                  Szőnyi Kató

Törénet:

A szegény özvegyasszony, s fia, Aladdin, szőnyeg- és selyemszövésből élnek. A Szultán Nagyvezíre két testvérével, az Uzsorással és a Varázslóval együtt a nép nyakán élősködik.

Az Uzsorás veszi át Aladdinék áruját, de nem fizet érte semmit Aladdin véletlenül összetalálkozik a Varázslóval, aki megtalálta a Fáraók kincsét, s a csodalámpáért Aladdint küldi a barlangba. A lámpát magához veszi a fiú, de a Varázsló – épp kapzsisága és gonoszsága miatt – nem jut a lámpához. A csodalámpa Dzsinnje, a ki a föld kibányászatlan gazdagságát őrzi, megmenti Aladdint. A Nagyvezír meg akarja szerezni a Szultán leányát a fia számára feleségül, tervét azonban meghiúsítja Aladdin, aki szereti a leányt és megkéri a kezét. A Szultánnak néhány drágakövet ad azokból, amelyeket még a barlangból hozott fel, a Szultán erre hozzáadja a leányát. A jóságos Dzsinn szép palotát ad Aladdinnak, s a fiatalok boldogan élnek mindaddig, míg a három gonosz testvér el nem határozza, hogy elpusztítja Aladdint. A Varázsló csellel hozzájut a csodalámpához, elraboltatja a Szultánlányt és a sivatagba viteti. Aladdin harminc napi haladékot kap, hogy megtalálja a leányt. Addig édesanyját a Szultán tömlöcébe veti.

Aladdin a sivatagban megtalálja feleségét, s a visszaszerzett lámpa segítségével épségben hazajut feleségestől, anyját megszabadítja. Ekkor azonban Uzsorás álruhában lopódzik házába, hogy életére törjön. Aladdin leleplezi a gonosz összeesküvőket, s valamennyi összeesküvőt, a nép nyakán élősködő Szultánt, Varázslót, Uzsorást, Nagyvezírt börtönbe vetik. A Dzsinn megmutatja a jövő útját, Aladdin feladatát: munkával kell felhozni a földből a természet kincseit, hogy a népet a boldogulás felé vezethesse.

Rendező: Körmöczi László
Darab: Aladdin és a csodalámpa
Szerzők: Körmöczi László dr.
Báb: Bod László
Díszlet: Gábor Éva
Zene: Maros Rudolf
Bemutató: 1950. II. 18.
Báb adatok: Kesztyűs báb, mintázott, papírmasé fej, tempera, fonal haj, bajusz, vászon turbán, kesztyűs alapzsák, drótos, filc kezek, festett selyem mellény, vászon alap stuccni
L.Sz.: 2017.1950/02.02.
Kérdezzen a termékről

Please publish modules in offcanvas position.